1802 Capítols matrimonials Miquel Macip Lledó amb Maria Gual Roig

De Prades Memorial
Salta a:navegació, cerca

Prades, 28 de novembre 1802. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Miquel Massiph i Lladó, fadrí pagès (fill de Josep Massiph, pagès vivent, i de la difunta Teresa Lladó) i Maria Gual Roig, donzella (filla de Joan Gual, pagès difunt, i de Florentina Roig, vivent), tots de Prades.

Primerament el dit Josep Macip pare i Josep Macip menor de dies, fill i donatari universal d’aquell, pare i germà del dit Miquel contraent, per tots els drets pertocants a aquest (legítima paterna i suplement d’aquesta, intestat de la seva mare, part de creix i altres) donen en dot al dit Miquel contraent: primer, la meitat aproximada de tota aquella peça de terra de vinya i amb alguns castanyers plantada, de tinguda aproximada un jornal i mig, situada al terme de Prades i partida de Benaiges, que afronta a l’est amb els esmentats donadors mitjançant fites per divisió, al sud amb el barranc de Banaiges, a ponent amb Esteve Vilà, mestre de cases, i al nord part amb Mateu Casals, pagès, també de Prades, i part amb els donadors, també mitjançant fites per divisió. En segon lloc també els dona una porció de terra part campa i part erm, amb alguns pomers, alzines i altres arbres, d’uns cinc jornals de tinguda, i situada al terme de Vilanova de Prades, a la partida dita lo Riu de Prades, i que afronta a l’est amb Anton Domènech, pagès de l’esmentada Vilanova, al sud amb el barranc, afrontant amb el terme de Prades, a ponent amb els dits pare i fill Macip donadors mitjançant fites per divisió, i al nord amb Joan Casals pagès de Prades. En tercer lloc una altra peça de terra part vinya i part erma, de tinguda aproximada un jornal i mig, situada al terme de Prades i partida de l’Estopà, que afronta a l’est amb Josep Casals pagès al sud amb el barranc dit de l’Estopà, a ponent amb Mateu Casals, pagès, tots ells de Prades, i al nord amb un veí d’Albarca partint al serret dit de l’Estepà. Aquestes tres peces de terra es donen amb totes els censos i senyories a què poguessin estar subjectes, “lo que de present se ignora”. Finalment també es dota a dit Miquel Macip amb tot un seguit de peces de roba en aquest document relacionades; pagadores dita terra i roba el dia del desposori. Amb vincles i condició que si mor sense fills en edat de testar només pugui disposar de cent lliures barceloneses, i hagi de tornar la resta a dits donadors o al seu hereu o successor.

En un altre capítol la dita Florentina Roig i el seu fill major, Joan Gual, mare i germà de la dita Maria esdevenidora contraent, per totes parts d’heretat i legítima materna i suplement d’aquella, llegat al seu favor atorgat pel seu difunt pare, part de creix i altres drets a ella pertocants en l’heretat dels seus pares, donen en dot a la dita Maria: primer tota aquella casa “des de terra fins al cel, ab dos portals, obrint a saber: lo un a la part del devant, y lo altre a la part del detràs”, dins la vila de Prades, al carrer dit de la Peixera vella; la qual casa afronta per davant amb l’esmentat carrer, d’un costat amb Josep Baltasar, pagès, de l’altre amb Francesca “Montaner y Conesa”, de Prades, i de la part del darrera amb el carrer dit de la Peixera nova. Amb pacte i condició que dits donadors es reserven fer-hi pròpia habitació durant quatre anys a comptar des de la mateixa signatura d’aquests capítols, a fi i efecte de fer-se construir durant aquest temps una altra casa que tenen al mateix carrer de la Peixera vella. En segon lloc també doten dita Maria amb una porció de terra campa “amb alguns pomerets en ella radicats”, de tinguda aproximada mig cortó, situada al terme de Prades i partida dita la Creu dels Albats; la qual porció de terra afronta a l’est amb els dits donadors mitjançant un marge de terra per divisió, al sud i ponent amb el camí del Clos, i a tramuntana amb la sèquia. Les quals casa i tros de terra es donen amb els seus censos i senyories, que en aquell moment diuen ignorar-se. I en tercer lloc doten la dita Maria amb diverses peces de roba i una caixa de perera amb el seu pany; totes les quals coses li seran lliurades el dia del desposori. Emperò, dita donació està subjecte al fet que si dita Maria mor sense fills en edat de testar només pugui disposar de setanta-cinc lliures, i tota la resta torni als dits donadors o faltant aquests al seu hereu o successor.

Amb exprés consentiment i voluntat dels seus dits mare i germà constitueix aquest dot al seu esdevenidor marit, que al seu torn li signa carta dotal i espoli, i per la qual li fa de creix la quantitat de quaranta lliures barceloneses que li assegura sobre tots els béns d’aquesta. Igualment els esmentats cònjuges, remetent-se al costum del Camp i Arquebisbat de Tarragona, acullen i admeten aquesta a totes compres i millores que en aquest matrimoni tinguin lloc, aplicadores dites millores a favor dels fills naixedors d’aquest matrimoni, podent-ne disposar lliurement en cas de no haver-n’hi . Les dites parts també acorden que per raó de sobrevivença de fills una part no podrà demanar ni pretendre cosa alguna contra l’altra. Igualment una i altra part acorden elegir per hereus als fills i filles d’aquest esdevenidor matrimoni, preferint els mascles a les femelles i els d’aquest als de qualsevol altre matrimoni, sempre i quan aquets fills siguin hàbils, capaços i idonis per a regir i governar els seus béns.

Són testimonis Anton Fort, cirurgià, i Pere Nogués, fadrí pagès, els dos de Prades.

Josep Macip major, Josep Macip menor, Miquel Macip Lladó i Joan Gual signen de pròpia mà, mentre que Anton Fort signa per Florentina Roig i Maria Gual.

FONT. ACAC : FN Alcover, núm. 59 : Garcia i Ferran, Josep : Manual 1802, full 445 revers; català