1803 Capítols matrimonials Josep Joanpere Roca i Teresa Miró Oliver

De Prades Memorial
Salta a:navegació, cerca

Prades, 13 de gener 1803. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Josep Joanpere i Roca, fadrí pagès (fill dels cònjuges vivents Josep Joanpere, pagès, i Maria Roca) i Teresa Miró i Oliver, donzella (filla de Francesc –“Francisco”- Miró i de Maria Oliver, cònjuges vivents), tots de la vila de Prades.

Primerament els dits cònjuges Joanpere i Roca, pares de l’esdevenidor cònjuge, fan i atorguen a aquest donació universal dels seus béns, efectiva emperò després de les seves respectives morts, i amb diversos pactes: en primer lloc, que si el seu esmentat fill Josep mor sense cap fill en edat de testar només podrà disposar lliurement de la quantitat de vuitanta lliures barceloneses, i els restants béns hauran de tornar a dits donadors o al seu hereu i successor; amb pacte també que dits donadors es reserven dits béns donats, mentre tots dos o un d’ells visqui, com a amos, senyors majors i poderosos i usufructuaris dels mateixos; també, per tal de testar, acomodar fills i família, i lliurament disposar-ne, es reserven la quantitat de tres-centes lliures barceloneses; i per últim, dits donadors prometen i es comprometen a alimentar i mantenir a dits cònjuges, fills i família, treballant tots aquests en tant que puguin per a utilitat i profit de la casa.

En un altre capítol els dits cònjuges Miró i Oliver i el seu fill major i donatari universal, Josep, pares i germà de la dita Teresa, donzella contraent, per totes les parts d’heretat i altres drets que a aquesta puguin pertocar, li donen per dot la quantitat de cent vuitanta-vuit lliures barceloneses i diverses peces de roba en aquest document relacionades, a més d’una caixa de pi nova, amb el seu calaix, pany i claus; pagadora dita dot de la forma següent: vint-i-cinc lliures i tota la roba i caixa esmentades el dia del desposori, i altres vint-i-cinc lliures cada any en aquell dia, fins que la quantitat total sigui satisfeta. Aquest dot es fa a condició que si dita Teresa mor sense fills o filles en edat de testar només pugui disposar de quaranta lliures, i el dot restant hagi de tornar a dits pares i germà donadors o, faltant aquests, al seu hereu i successor.

En altre capítol la dita Teresa, amb consentiment i voluntat dels suara esmentats, constitueix i aporta el dot a ella donat al seu esdevenidor marit. En un altre capítol els esmentats cònjuges i fill Joanpere i Roca fan i signen a la dita Teresa carta dotal i d’espoli, i per ella li fan de creix la quantitat de vint-i-cinc lliures, i també acullen i associen aquesta a totes compres i millores que tinguin lloc al llarg de l’ara acordat matrimoni: al quart vivint els quatre, al terç vivint tres, i vivint dos a mitges, volent que dites millores siguin aplicades als fills i podent-ne disposar a falta d’aquests, però sempre compartint taula i domicili.

Una i altra part acorden que per raó de sobrevivença de fills cap part podrà demanar res a l’altra malgrat el que pugui dir qualsevol constitució de Catalunya. També una i altra part acorden elegir per hereus als fills i filles d’aquest matrimoni, essent aquests preferits als fills i filles de qualsevol altre: fills per fills i filles per filles, preferint els mascles a les femelles, però sempre i quant aquests siguin “hàbils, capasos e idoneos pera governar sos bens”.

Són testimonis Anton Fort, cirurgià de Prades, i Francesc (“Francisco”) Fort, cirurgià d’Alcover. Josep Miró signa personalment, i per la resta ho fa Francesc Fort.

FONT. ACAC : FN Alcover, núm. 60 : Garcia i Ferran, Josep : Manual 1803, full 52; català.