Diferència entre revisions de la pàgina «1769 Capítols matrimonials Vicent Espasa (Vilanova) amb Teresa Roig Gras»

De Prades Memorial
Salta a:navegació, cerca
(Es crea la pàgina amb «població::Prades, 22 de març 1769. tipus::CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Capítols Matrimonials entre Vicent Espasa Domènech fadrí p...».)
 
m (Text de reemplaçament - "ata document::" a "ata::")
Línia 1: Línia 1:
[[població::Prades]], [[Data document::1769-03-22|22 de març 1769]]. [[tipus::CAPÍTOLS MATRIMONIALS]]. Capítols Matrimonials entre Vicent Espasa Domènech fadrí pagès (fill de Josep [[cognom::Espasa]], pagès difunt, i de Maria Domènech, vivint, cònjuges de Vilanova de Prades) i Teresa Roig Gras donzella (filla de Pau [[cognom::Roig]] i de Teresa [[cognom::Gras]], cònjuges vivents de la vila de Prades). La dita Maria Espasa, mare de Vicent Espasa contraent, constitueix aquest hereu universal de tots els seus béns, reservant-se però en vida el ple i íntegre usdefruit dels mateixos, del qual promet sustentar als cònjuges esdevenidors i la seva família, treballant aquests per al profit de la casa; i reservant-se també 100 lliures per al dot d’altres fills i filles així com per a poder-ne disposar lliurement. En cas que dit matrimoni no tingués descendència, però, el dot es reduiria a 150 lliures, havent de retornar la resta a dita donadora si vivia, o si no fos així al seu hereu o successor. Per la seva banda els pares de la contraent doten aquesta amb 150 lliures i diverses robes, però si moria sense fills només podria disposar de 75 lliures i hauria de retornar la resta als donadors. Tal i com és habitual, la dita contraent lliura el dot al seu esdevenidor marit, però aquest haurà de retornar-lo sempre que restitució de dot tingui lloc. D’altra banda, aquest i la seva mare fan a la contraent vint lliures de creix, augment de dot o donació per noces, que passarien als fills cas de tenir-ne, o en disposaria lliurement si aquest no fos el cas, alhora que associen la contraent a totes compres i millores (al terç amb la mare del contraent, per meitat faltant aquesta). Respecte a l’herència dels fills, preferiran els mascles a les femelles, i els del present matrimoni als de qualsevol altre, però aquell que vulguin i que considerin més hàbil. Són testimonis Josep [[cognom::Febrer]], fadrí pagès de Prades, i Anton Vinyes, fadrí pagès d’Ulldemolins. Pau Roig signa personalment, però la resta no ho fan per no saber escriure.  
+
[[població::Prades]], [[Data::1769-03-22|22 de març 1769]]. [[tipus::CAPÍTOLS MATRIMONIALS]]. Capítols Matrimonials entre Vicent Espasa Domènech fadrí pagès (fill de Josep [[cognom::Espasa]], pagès difunt, i de Maria Domènech, vivint, cònjuges de Vilanova de Prades) i Teresa Roig Gras donzella (filla de Pau [[cognom::Roig]] i de Teresa [[cognom::Gras]], cònjuges vivents de la vila de Prades). La dita Maria Espasa, mare de Vicent Espasa contraent, constitueix aquest hereu universal de tots els seus béns, reservant-se però en vida el ple i íntegre usdefruit dels mateixos, del qual promet sustentar als cònjuges esdevenidors i la seva família, treballant aquests per al profit de la casa; i reservant-se també 100 lliures per al dot d’altres fills i filles així com per a poder-ne disposar lliurement. En cas que dit matrimoni no tingués descendència, però, el dot es reduiria a 150 lliures, havent de retornar la resta a dita donadora si vivia, o si no fos així al seu hereu o successor. Per la seva banda els pares de la contraent doten aquesta amb 150 lliures i diverses robes, però si moria sense fills només podria disposar de 75 lliures i hauria de retornar la resta als donadors. Tal i com és habitual, la dita contraent lliura el dot al seu esdevenidor marit, però aquest haurà de retornar-lo sempre que restitució de dot tingui lloc. D’altra banda, aquest i la seva mare fan a la contraent vint lliures de creix, augment de dot o donació per noces, que passarien als fills cas de tenir-ne, o en disposaria lliurement si aquest no fos el cas, alhora que associen la contraent a totes compres i millores (al terç amb la mare del contraent, per meitat faltant aquesta). Respecte a l’herència dels fills, preferiran els mascles a les femelles, i els del present matrimoni als de qualsevol altre, però aquell que vulguin i que considerin més hàbil. Són testimonis Josep [[cognom::Febrer]], fadrí pagès de Prades, i Anton Vinyes, fadrí pagès d’Ulldemolins. Pau Roig signa personalment, però la resta no ho fan per no saber escriure.  
  
 
  FONT. AHT: [[notari::Salvador Alba i Molins]], notari d’Ulldemolins; manual 1769, full 59; [[llengua::català]].
 
  FONT. AHT: [[notari::Salvador Alba i Molins]], notari d’Ulldemolins; manual 1769, full 59; [[llengua::català]].
  
 
[[Categoria: documents]]
 
[[Categoria: documents]]

Revisió del 17:12, 27 maig 2017

Prades, 22 de març 1769. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Capítols Matrimonials entre Vicent Espasa Domènech fadrí pagès (fill de Josep Espasa, pagès difunt, i de Maria Domènech, vivint, cònjuges de Vilanova de Prades) i Teresa Roig Gras donzella (filla de Pau Roig i de Teresa Gras, cònjuges vivents de la vila de Prades). La dita Maria Espasa, mare de Vicent Espasa contraent, constitueix aquest hereu universal de tots els seus béns, reservant-se però en vida el ple i íntegre usdefruit dels mateixos, del qual promet sustentar als cònjuges esdevenidors i la seva família, treballant aquests per al profit de la casa; i reservant-se també 100 lliures per al dot d’altres fills i filles així com per a poder-ne disposar lliurement. En cas que dit matrimoni no tingués descendència, però, el dot es reduiria a 150 lliures, havent de retornar la resta a dita donadora si vivia, o si no fos així al seu hereu o successor. Per la seva banda els pares de la contraent doten aquesta amb 150 lliures i diverses robes, però si moria sense fills només podria disposar de 75 lliures i hauria de retornar la resta als donadors. Tal i com és habitual, la dita contraent lliura el dot al seu esdevenidor marit, però aquest haurà de retornar-lo sempre que restitució de dot tingui lloc. D’altra banda, aquest i la seva mare fan a la contraent vint lliures de creix, augment de dot o donació per noces, que passarien als fills cas de tenir-ne, o en disposaria lliurement si aquest no fos el cas, alhora que associen la contraent a totes compres i millores (al terç amb la mare del contraent, per meitat faltant aquesta). Respecte a l’herència dels fills, preferiran els mascles a les femelles, i els del present matrimoni als de qualsevol altre, però aquell que vulguin i que considerin més hàbil. Són testimonis Josep Febrer, fadrí pagès de Prades, i Anton Vinyes, fadrí pagès d’Ulldemolins. Pau Roig signa personalment, però la resta no ho fan per no saber escriure.

FONT. AHT: Salvador Alba i Molins, notari d’Ulldemolins; manual 1769, full 59; català.