Diferència entre revisions de la pàgina «1811 Capítols matrimonials Francesc Aixalà Roig amb Florentina Roig Balenyà»

De Prades Memorial
Salta a:navegació, cerca
(Es crea la pàgina amb «Mas d’en Grau (població::Mussara), 13 d’abril 1811. tipus::CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Francesc (“Francisco”) cognom::A...».)
 
 
Línia 11: Línia 11:
 
Són testimonis Manuel Miret, prevere ecònom de l’Albiol, i Joan [[cognom::Macip]], pagès de Prades. Consten les signatures de Salvador Roig i un “Francisco Axalà” (del qual en principi ignorem si es tracta del pare o el fill). Per dits Josep Roig, Antònia “Ayxalà y Roig” i Florentina Roig signa Manuel Miret.   
 
Són testimonis Manuel Miret, prevere ecònom de l’Albiol, i Joan [[cognom::Macip]], pagès de Prades. Consten les signatures de Salvador Roig i un “Francisco Axalà” (del qual en principi ignorem si es tracta del pare o el fill). Per dits Josep Roig, Antònia “Ayxalà y Roig” i Florentina Roig signa Manuel Miret.   
  
  FONT. ACAC : FN d’Alcover, núm. 666 : [[cognom::De Rovira i Valldosera, Pau]] : Manual 1811-1812, full 60; [[llengua::català]].
+
  FONT. ACAC : FN d’Alcover, núm. 66 : [[cognom::De Rovira i Valldosera, Pau]] : Manual 1811-1812, full 60; [[llengua::català]].
  
 
[[categoria:documents]]
 
[[categoria:documents]]

Revisió de 17:42, 19 juny 2019

Mas d’en Grau (Mussara), 13 d’abril 1811. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Francesc (“Francisco”) Axalà Roig, fadrí, mestre de cases (fill d’altre Francisco Aixalà, també mestre de cases, i d’Antònia Roig, cònjuges vivents de Prades) i Florentina Roig, donzella (filla de Salvador Roig, pagès vivent, i de Florentina Balañà, difunta, cònjuges del terme i parròquia de la Mussara).

Primerament els cònjuges pare i mare de dit Francisco cònjuge esdevenidor de l’esmentada Florentina fan a aquest hereu universal de tots els seus béns, amb diversos pactes o condicions: en primer lloc, vivint tots dos donadors o qualsevol d’ells dos restaran com a senyors i usufructuaris dels dits béns, prometent de tal usdefruit alimentar en sa pròpia casa i família a dits esdevenidors cònjuges. També dits donadors es reserven, per a col·locar als altres fills i filles que tenen o tindran de legítim matrimoni la quantitat de 300 lliures moneda catalana, “a saber, cent cinquanta lliuras per a quiscun de ells”, que passarien a formar part del dit heretament en cas que no els haguessin cobrat en vida dels dits donadors, amb obligació de dotar segons les possibilitats de la casa a d’altres fills que no estiguin dotats. Si emperò el seu fill Francisco morís sense fills o sense que cap d’aquests tingués edat de testar en tal cas els béns donats haurien de tornar als dits donadors en cas de viure aquests o en cas que no sigui així al seu hereu o successor, tret de cinquanta lliures catalanes de les quals dit Francisco fill podrà disposar-ne lliurement en concepte de drets de legítimes, part de creix i altres.

D’altra banda Salvador Roig, pare de dita Florentina, juntament amb Josep Roig, pagès de la Mussara, germà d’aquesta i hereu universal del dit Salvador, en ocasió del matrimoni d’aquesta i en pagament dels seus drets de legítima paterna i materna, suplement d’aquelles, part del creix fet a la seva difunta mare en favor dels fills naixedors d’aquell matrimoni, i de qualssevol llegats fets en favor de dita Florentina Roig, especialment per part de la seva difunta mare, i en general per tots i qualsevols drets a dita Florentina Roig pertocants, doten la seva filla i germana amb 200 lliures catalanes, una caixa de fusta de pi amb el seu pany, i diverses peces de roba en aquests capítols relacionades, les quals coses li prometen pagar en la forma següent: 75 lliures, caixa, flassada i robes el dia del desposori, i les restants 125 lliures amb quatre iguals pagues anuals de 31 lliures i 5 sous, essent la primera d’elles de dit dia del desposori a un any, i així respectivament. Aquesta donació, però, és feta a condició que dit matrimoni tingui fills en edat de testar, i cas que no fos així hauria de tornar tots els esmentats béns, excepció feta de cinquanta lliures de les quals podria disposar lliurement.

Dita Florentina Roig Balenyà constitueix la seva dot al seu esdevenidor marit i progenitors, els quals per raó de tal constitució dotal li fan de creix, augment o donació per noces la quantitat de trenta lliures catalanes, que juntament amb el dot que els ha constituït prometen pagar-li en cas de restitució de dot; de dit creix podrà disposar-ne lliurement en vida, però en cas de morir s’estipula que passi als fills o, en cas de faltar aquests, torni als dits donadors. Els suara esmentats donadors, d’altra banda, acullen i associen a la dita Florentina Roig a totes compres i millores que al llarg de l’esdevenidor matrimoni tinguin lloc, vivint els quatre al quart, els tres al terç i els dos per meitat, volent que en cas d’haver-n’hi passi als fills, i en cas contrari dita Florentina pugui disposar-ne lliurement.

Una i altra part estipulen que la fórmula d’heretament sigui de fills per fills i filles per filles, preferint els mascles a les femelles, i els mascles d’altres matrimonis a les femelles del present.

Són testimonis Manuel Miret, prevere ecònom de l’Albiol, i Joan Macip, pagès de Prades. Consten les signatures de Salvador Roig i un “Francisco Axalà” (del qual en principi ignorem si es tracta del pare o el fill). Per dits Josep Roig, Antònia “Ayxalà y Roig” i Florentina Roig signa Manuel Miret.

FONT. ACAC : FN d’Alcover, núm. 66 : De Rovira i Valldosera, Pau : Manual 1811-1812, full 60; català.