1788 Capítols matrimonials Joan Andreu (Rojals) i Maria Oller (Prades)

De Prades Memorial
Salta a:navegació, cerca

Prades, 8 d’octubre 1788. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Joan Andreu Casares fadrí (fill de Ramon Andreu i Maria Casares, cònjuges vivents, tots del terme de Rojals) i Maria Oller Prats donzella (filla de Francesc Oller, difunt, i Maria Prats, vivent, tots de Prades).

Primerament els pares del contraent fan a aquest hereu universal dels seus béns, amb diversos pactes: en primer lloc, que aquells se’n reserven el lliure i ple l’usdefruit mentre visquin els dos o un d’ells, podent usar-los i fruir-ne a arbitri de bon baró; en segon lloc, dits donadors s’obliguen a mantenir als esdevenidors cònjuges i família, treballant aquests darrers en profit de la casa; també dits donadors es reserven, per a testar i acomodar els seus altres fills, i per a poder-ne lliurement disposar, la quantitat de 700 lliures barceloneses entre els dos; i, finalment, amb pacte que si el Joan Andreu morís sense descendència, o sense fills en edat de testar, aquest només podrà disposar de 150 lliures, havent de tornar la resta als dits seus pares donadors.

En un altre capítol, Maria Prats i Francesc Oller Prats, mare i germà respectivament de la contraent, en paga i satisfacció de les legítimes paterna i materna, també de part del creix que li correspon a aquesta per raó del contracte de matrimoni estipulat entre els seus pares, i també per allò que haguessin disposat en testament el seu difunt pare i altres avantpassats, donen a la seva filla i germana: de una part la quantitat de cent lliures barceloneses pagadores deu lliures el dia de les noces, de dit dia a un any altres deu lliures, i així consecutivament fins completar dita quantitat; i d’altra part diverses robes i una caixa nova de pi; amb pacte que si no tingués descendència en edat de testar, només podria disposar de trenta lliures, havent de tornar les robes i resta de diners. En un altre capítol Mateu Ollé, oncle de la contraent, promet donar a aquesta 50 lliures: cinc el dia del desposori, altres cinc d’aquell dia a un any, i així consecutivament cada any en semblant dia fins completar dita quantitat.

Maria Oller aporta el dot a ella donada als dits Ramon Andreu, Maria Casares i Joan Andreu Casares, els seus esdevenidors sogres i marit, que al seu torn li fan de creix, augment o donació per noces la quantitat de 25 lliures, que en cas d’haver-hi fills haurà de disposar a favor d’aquests com millor li semblarà, i en cas de no haver-n’hi podrà disposar-ne “segons costum y constitució de dret”. D’altra banda, aquests mateixos associen al quart la contraent a totes compres i millores del present matrimoni, millores que correspondran, cas de tenir-ne, las fills d’aquest matrimoni, i de les quals podrà disposar lliurement cas de ser així. També és pactat entre les dues parts que en cas que la contraent premorís Joan Andreu deixant fills i filles del present matrimoni i aquest es tornés a casar, en tal cas fills per fills i filles per , illes, els del present matrimoni seran preferits als de qualsevol altre. També és convingut que en cas de sobrevivença de fills del matrimoni, que el cònjuge sobrevivint no pugui pretendre més que tres lliures dels béns del que premorirà.

Són testimonis Jaume Monteix, mestre de cases de Prades, i Miquel Vernet, pagès de la Vilella Alta. L’únic que signa de pròpia mà és Francesc Ollé; per la resta ho fa dit Monteis.

FONT. ACCB : FN de l’Espluga de Francolí, registre 3437 :  Marsal i Llenas, Joan : Manual 1787-1788, full 405, doc 281/1788; català.