1770 Capítols matrimonials Gertrudis Calderó Mateu (Prades) i Josep Fort (Capafonts)

De Prades Memorial
Salta a:navegació, cerca

Capafonts, 8 de novembre 1770. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Josep Fort Pocurull, fadrí pagès del lloc de Capafonts (fill d’altre Josep Fort major i de Maria Pocurull, cònjuges vivents) i Gertrudis Calderó Matheu, donzella (filla de Pere Calderó, teixidor de lli, i de Catherina Matheu, cònjuges vivents de la vila de Prades).

Primerament els pares de dit Josep Fort contraent, doten aquest: primer, amb tota aquella peça de terra erma, d’uns dos jornals d’extensió, situada al terme de Capafonts, en la partida dita les Borrulles, de la qual deurà el donatari pagar el corresponent cens al seu senyor alodial; també tota aquella altra peça de terra anomenada la Lloança, de tinguda aproximada un jornal i mig, , també situada en dit lloc, i en la partida dita del camí de la Ermita; en tercer lloc un llençol, la facultat de fer cànem durant tres anys en la seva heretat, i tota la roba del seu ús i port, les quals coses prometen donar-li el dia del seu desposori; la qual donació fan i entenen dits donadors que si dit Josep fill seu contraent mor amb fills pugui disposar de totes les coses donades, però si mor sense ells o sense que cap es trobi en edat de testar només podrà disposar de vint-i-cinc lliures i la resta haurà de tornar a ells dits donadors o als seus hereus.

En un altre capítol el dit Josep Fort contraent es dota d’una casa que té i posseeix a Capafonts, valorada en cent lliures, així com d¡una peça de terra plantada de vinya d’aproximadament dos jornals i mig d’extensió, situada al terme de Capafonts, a la partida de Borrulles, estimada en setanta lliures. Per la seva banda els pares de dita Gertrudis contraent, per tots els drets a ella corresponents en l’heretat i béns dels seus pares, la doten amb trenta lliures en diners, un seguit de robes i una caixa de pi usada, amb el seu pany i clau, pagadores deu lliures i les robes el dia del desposori, i després i en dit dia deu lliures anuals, fins completar les dites trenta; aquest dot és a condició que si dita Gertrudis mor sense fills en edat des testar, només podrà disposar de quinze lliures, i la resta haurà de tornar a dits donadors o als seus hereus.

En altre capítol la dita Gertrudis, de consentiment i voluntat de llurs pares, constitueix i aporta l’esmentat dot al seu esdevenidor marit, que al seu torn li signa carta dotal i d’espoli , i “per sa lloable virginitat” li fa de creix sis lliures. En altre capítol els esdevenidors cònjuges s’associen per meitat a totes compres i millores que es facin i adquireixin al llarg del present matrimoni, aplicadores a favor dels fills o, en defecte d’aquests, a ses voluntats. També dites part pacten que, per raó de sobrevivença dels fills, cap part no pugui pretendre res contra l’altra, malgrat qualsevol constitució de Catalunya. Ambdues parts també han acordat que la fórmula d’heretament sigui de fills per fills i filles per filles, preferint els mascles a les femelles, i respectant l’ordre de primogenitura, tot i que s’hi afegeix una consideració relativa a llur capacitat: “servat com sien abtes y capasses per regir y governar sos bens”.

Els testimonis són Josep París i Francesc Besora, pagesos, “en la present trobats”. De tots els atorgants només Josep Fort major signa de pròpia mà.

FONT. ACAC: FN d’Alcover, llibre 118 : Batellas, Marc : Manual 1767-1771, full 96/1770; català.