1788 Capítols matrimonials Antònia Fort Pont amb Josep Fort

De Prades Memorial
La revisió el 12:22, 11 juny 2019 per Josep (discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «població::Vilallonga, 23 de novembre 1788. tipus::CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Josep Fort Capdevila, fadrí pagès de la Granja, p...».)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Salta a:navegació, cerca

Vilallonga, 23 de novembre 1788. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Josep Fort Capdevila, fadrí pagès de la Granja, parròquia de Vilallonga, Camp i Arquebisbat de Tarragona (fill del difunt Anton Fort, pagès que era de dita Granja, i de la seva vídua Teresa Capdevila, en el dia cònjuge de Bartomeu Pujol, pagès de Vallmoll, del mateix camp de Tarragona), i Antònia Fort Pont, donzella (filla de Joan Fort, cirurgià, i de Maria Pont, en el dia domiciliats a Prades).

Primerament l’esmentat Josep Fort, amb consentiment de la seva mare, del seu oncle Josep Teixidor (del lloc del Raurell) i d’altres parents propers, es dota de tota la universal heretat i béns que té i posseeix del seu difunt pare, que consisteix en una casa situada dins la dita Granja i deu peces de terra al terme de la mateixa, a més dels drets que pot pretendre en els béns de la seva mare.

En un segon capítol els pares d’Antònia Fort Pont, en paga i satisfacció de tots els drets a aquesta pertocant en els seus béns, per títol de donació entre vius atorguen a aquesta la quantitat de 150 lliures barceloneses, a pagar en sengles pagaments anuals de vint-i-cinc lliures, en la diada del casament, així com un seguit de peces de roba, en el document relacionades, i amb pacte que si dita Antònia mor sense fills en edat de testar només podrà disposar “para bien de su alma y hacer a sus libres voluntades” de la quantitat de cinquanta lliures, i la resta de les coses a ella donades hauran de tornar a dits donadors o, si aquests han mort, als seus hereus i successors. La dita Antònia accepta la donació i promet que un cop satisfeta renunciarà els drets de legítima paterna i materna a favor dels seus pares. En un altre capítol Joan-Anton Fort, cirurgià domiciliat a Vilallonga, germà i padrí de la dita Antònia, promet donar a aquesta la quantitat de 25 lliures, la meitat pagaderes el dia del desposori, i l’altra meitat de dit dia a un any, de les quals podrà disposar lliurement i sense condicions. En el següent capítol Antònia Fort constitueix i aporta al seu esdevenidor marit el dot a ella donada pels seus pares i germà, i aquell li signa la corresponent carta dota i d’espoli, al temps que per la seva virginitat i per pacte li fa de creix, augment o donació per noces la quantitat de 20 lliures barceloneses, que havent-hi fills podrà usufructuar o prendre la meitat en propietat, alhora que admet i associa aquesta a totes compres i millores que tinguin lloc en el present matrimoni, que en cas de tenir-ne serà dels fills, podent, en cas contrari, disposar de la seva part.

En cas de sobrevivença de fills, i per evitar raons pel que fa als drets de legítima d’aquests, s’imposa silenci perpetu al respecte. Hom acorda que en cas que un dels futurs cònjuges mori i l’altres es torni a casar els fills d’aquest matrimoni seran preferits als de qualsevol altre, reservant-se la facultat de nomenar al fil o filla que voldran.

En funció de l’apartat dedicat a les renúncies, sabem que Josep Fort és major de 19 anys i Antònia de vint.

Joan Fort i Joan-Anton Fort signen personalment, mentre que per dits esdevenidors cònjuges Josep i Antònia ho fa un dels testimonis.

FONT. ACAC : FN d’Alcover, llibre 35 : Cortès i Sort, Antoni : Manual 1788, full 211; castellà.