1835 Capítols matrimonials Josep Martorell Bonet amb Esperança Magraner

De Prades Memorial
Salta a:navegació, cerca

Alcover, 6 de setembre 1835. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Josep Martorell i Bonet, pagès (fill del difunt Joan Martorell, també pagès, i de la seva muller Rosa Bonet, vivent, no queda clar si aquesta o tots dos cònjuges naturals de Prades) i Esperança Magraner Pocurull (filla de Salvador Magraner, pagès difunt, natural de Mont-ral, i la seva muller Gertrudis Pocurull, vivent, sembla que cònjuges de Capafonts), ja desposats, en matrimoni que sembla dataria d’onze anys abans.

Primerament el dit Josep Martorell es dota dels béns que ja posseeix del seu pare, com també dels drets que tingui sobre els béns de la seva mare.

D’altra banda Gertrudis Pocurull, mare de la dita Esperança Magraner, amb motiu del matrimoni de la seva filla, i en paga de tots els seus drets, dóna a la seva filla diverses peces de roba, una caixa i un total de 85 lliures, sense comptar el llegat que li féu el seu pare en el seu darrer testament, en poder de l’Escrivania Pública “de aquell dit lloch”; les quals coses li promet pagar de la forma següent: renta lliures, caixa i robes, tret d’un gipó de drap, el dia de signatura d’aquests capítols, i de les quals coses Josep Martorell, per haver-les ja rebut, en signa àpoca a favor de la seva sogra, i de les restants també el mateix dia però amb terra justipreuada de l’hortet que posseeix al terme de Capafonts. Aquesta donació, però, és feta amb pacte que si la dita Esperança morís sense fills en edat de testar només podrà disposar de vint-i-cinc lliures barceloneses, i la resta de coses dotals tornin a dita donadora o al seu successor.

La dita Esperança, per la seva banda, dona i constitueix en dot al seu marit les coses a ella donades, i aquest li signa per les mateixes carta dotal i d’espoli i li fa de creix la quantitat de quinze lliures, associant-la també, per meitats, a totes compres i millores que tindran lloc al llarg d’aquest matrimoni, volent que aquestes, en cas d’haver-n’hi, corresponguin als fills o filles del mateix, i en cas contrari la dita Esperança pugui disposar lliurement de la seva part.

També és acordat entre les dues parts que els fills i filles del present matrimoni siguin escollits com a hereus, fills i fills i filles per filles, amb preferència als fills i filles de qualsevol altre matrimoni, preferint els fills a les filles i conservant l’ordre de primogenitura, “com sian emperò lo tals fills hàbils, capasos e idoneos pera regir y governar sos bens, y no sian en sagrats ordres constituïts o en alguna religió profesos”; d’altra banda, s’estipula que en cas de sobrevivença de fills una part no pugui demanar o pretendre de l’altra més de tres lliures barceloneses.

En nom dels atorgants, que no saben escriure, signa un dels testimonis.

FONT. ACAC : FN Alcover, núm. 75 : De Rovira i Valldossera, Pau : Manual 1835-1839, full 82 revers/1835; català.