1817 Capítols matrimonials Maria-Rosa Bonet Franch amb Ramon Cavallé

De Prades Memorial
Salta a:navegació, cerca

Samuntà (mas de la Tina), 20 de desembre 1817. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Ramon Cavallé i Ysern, fadrí pagès (fill de Joan Cavallé, també pagès, i de Maria Ysern, aquesta natural de Mont-ral, cònjuges vivents del terme del Samuntà, parròquia del lloc de l’Albiol) i Maria Rosa Bonet i Franch, donzella (filla d’Anton Bonet, pagès, i de Florentina Franch, aquesta natural del lloc de la Febró, cònjuges vivents de la vila de Prades).

Primerament els dits Anton Bonet i Florentina Franch hereten i per títol de donació universal concedeixen a la seva filla Maria Rosa tots els seus béns i drets, amb els pactes següents: en primer lloc dits donadors es reserven mentre qualsevol d’ells visqui tot el ple i íntegre usdefruit de totes les coses a aquella donades, sense cap obligació de retre comptes, podent usar de dit usdefruit “a arbitre de bon baró”. Del dit usdefruit prometen alimentar i mantenir com cal a dits esdevenidors cònjuges i família, treballant aquests a utilitat i benefici de dits donadors. També dits donadors es reserven la facultat de col·locar i dotar, segons les possibilitats dels seus béns, a totes les altres fills que el dia de la seva mort deixaran. Igualment es reserven sobre les coses donades quaranta-cinc lliures barceloneses, que podran testar o disposar-ne lliurement. També és pactat que si els dits cònjuges donadors tinguessin algun fill mascle legítim i natural d’aquest o qualsevol altre matrimoni, en tal cas dit heretament i donació universal seria nul·la, i en paga de les legítimes i altres drets a la seva filla Maria Rosa pertocants donen a aquesta dues mil lliures barceloneses amb diners o terres, en la qual quantitat aniran compreses les robes de botiga i demés; les quals coses li prometen donar i pagar el mateix dia que el tal fill mascle sigui batejat, però en el cas que aquest mori sense fills o altres descendents legítims, mascles o femelles, o sense que cap d’aquests tingui en aquell moment edat de testar en tal cas revisqui aquesta donació universal feta a la seva filla Maria Rosa si aleshores aquesta o el seu hereu viuen.

D’altra banda els dits cònjuges Cavallé Ysern i el seu fill i donatari universal Josep Cavallé, com aquests pagès del Samuntà, donen al dit seu fill i germà Ramon, per tots els drets a ells pertocants, cinquanta lliures barceloneses, una caixa, un llençol usat i un altre de nou de dues talles i mitja, set camises, tres tovallons, dues coixineres de tela, nou pams de drap d’estopa, i tota la roba del seu ús i port, que li pagaran de la següent forma: vint-i-cinc lliures, caixa i robes el dia del desposori, i les altres vint-i-cinc lliures del dit dia a un any. El dit Ramon Cavallé contraent, “pera que en lo esdevenidor puguian constar las forsas de son Patrimoni, y aquellas en ningun temps anullarse pugan” es dota de la quantitat de 150 lliures barceloneses que amb diners afirma tenir en el seu poder, així com del blat i civada que té plantats en una eixermada.

La dita Maria Rosa Bonet dona i constitueix el seu dot al seu esdevenidor marit, tant si és el cas de l’heretament universal com, en cas de tenir un germà mascle, les dues mil lliures a ella promeses pels seus pares donadors. Aquest, al seu torn, dona i constitueix en dot seva i aixovar als dits cònjuges i filla Bonet i Franch les dites cinquanta lliures, caixa i robes, i cent cinquanta lliures, blat i civada que pels referits pare i germà seus li han estat donades. Els esmentats cònjuges i filla Bonet i Franch fan i signen carta dotal i d’espoli al dit Ramon Cavallé de tota la seva dot i aixovar, que al seu torn li signa carta dotal i d’espoli a la seva esdevenidora muller, pel qual dot li fa de creix, augment o donació per noces la quantitat de dues-centes lliures en el cas que dita dot sigui d’heretament universal, i de cent cinquanta lliures en cas de no ser així. Els mencionats cònjuges i filla Bonet i Franch associen Ramon Cavallé a totes compres i millores que tinguin lloc al llarg de l’esdevenidor matrimoni, vivint els quatre al quart, els tres al terç, i vivint els dos per meitat, aplicadores dites millores a favor dels fills i filles naixedors, i a falta d’aquests podent-ne disposar lliurement, però sempre i quant en facin una mateixa taula i domicili.

La fórmula d’heretament és de fills per fills i filles per filles, essent primer hereus els fills i filles d’aquest matrimoni als de qualsevol altre de posterior, preferint els mascles a les femelles, i els mascles d’altres matrimonis a les femelles del present i qualsevol altre. També és acordat entre dites parts que per raó de sobrevivença de fills una part no podrà demanar i pretendre de l’altra més de tres lliures barceloneses. També és pactat entre dites parts que en cas de premorir aquesta a aquell igualment hauria de fer-li donació de tots els seus béns.

Són testimonis Magí Dalmau, sergent retirat, i Pere Gatell, pagès, ambdós veïns d’Alcover. Dits atorgants, per no saber escriure, han donat facultat de signar per ells al primer dels dits testimonis.

FONT. ACAC : FN Alcover, núm. 68 : De Rovira i Valldossera, Pau : Manual 1815-1817, full 201 revers/1817; català.