1768 Capítols matrimonials Francesc Vallverdú Saví (Prades) i Rosa Gavaldà (Molner)

De Prades Memorial
Salta a:navegació, cerca

Alcover, 26 de juny 1768. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Francisco Vallverdú Saví, fadrí, pagès de Prades (fill de Francisco Vallverdú, pagès, i de Rosa Saví, cònjuges difunts de dita vila) amb Rosa Gavald Molner, donzella (filla d’Ignasi Gavaldà, pagès, i de Maria Molner, cònjuges difunts d’Alcover).

Primerament dit Jaume Vallverdú contraent es dota d’una peça de terra de conreu, amb la seva aigua per regar, de tinguda uns dos jornals, i situada al terme de Prades i partida dita lo Coll de Forcals, a més de seixanta lliures entre robes, diners i cabals, el que farà constar legítimament sempre que convingui.

En un altre capítol els cònjuges Pròsper i Teresa Roig i Gavaldà, cunyat i germana respectivament de la dita Rosa contraent, desitjant que aquesta sigui col·locada en matrimoni, i per totes parts d’heretat i legítima seva, paterna i materna, intestat dels seus pares, i tots i qualssevol altres drets que pugui pretendre en l’heretat i béns dels seus pares i germans, doten aquesta amb 25 lliures en diners i dues coixineres de bri noves, pagadores les vint-i-cinc lliures amb tres iguals pagues, les dites coixineres i vuit lliures, sis sous i vuit diners del dia de les noces a un any, i així consecutivament cada any fins sumar les dites vint-i-cinc lliures; aquesta donació la fan amb pacte que si dita Rosa mor amb fills pugui disposar entre ells de totes, però que en cas de no tenir fills en edat de testar només podria disposar de la meitat, i hauria de retornar la resta als donadors o als seus hereus.

En altre capítol Rosa Gavaldà constitueix i aporta l’esmentat dot a ella promès al seu esdevenidor marit, que al seu torn li signa carta dotal i d’espoli i “per sa lloable virginitat” li fa de creix cinc lliures. Els dits esdevenidors cònjuges s’acullen i admeten per meitat a totes compres i millores que faran i adquiriran durant el present matrimoni, aplicadores a favor dels fills, i en defecte d’ells a sas voluntats. Ambdues parts també han acordat que la fórmula d’heretament sigui de fills per fills i filles per filles, preferint els mascles a les femelles, i respectant l’ordre de primogenitura, tot i que s’hi afegeix una consideració relativa a llur capacitat: “servat com sien abtes y capsses per regir y governar sos bens”. Els dos testimonis són pagesos d’Alcover, un dels quals signa per tots els atorgants.

FONT. ACAC: FN d’Alcover, llibre 118 : Batellas, Marc : Manual 1767-1771, full 40/1768; català.