Vila Vella
Vila Vella, la
"Partida de terra situada a banda i banda del camí de la Vila Vella, entre la carretera de Reus i el barranc de les Hortes, però també ocupa una part de la vora esquerra del barranc de la Vila Vella fins a trobar-se, cap a ponent, amb la partida de la Drecera. Toca amb l'Arenal i amb el Muladar. Malgrat el nom, ningú no ens havia dit que s'hi hagués vist cap rastre de poblat, fins que el Miquel Rasolí, fill, ens ha assegurat que cap a l'hort del molí de la Senyora ell ha vist fonaments de parets, amb les pedres subjectades amb calç, colgades a un pam sota terra; restes, doncs, d'antigues edificacions. No tenim elements per a conjecturar que corresponguessin al convent mercedari de què parlen els historiadors; però podria ésser una hipòtesi de treball per als arqueòlegs". Val a dir que Amigó només donava dues referències documentals en què aparegués el nom d'aquesta partida, ambdues de la mateixa font, la "Refundición del Amillaramiento de Prades", de finals del XIX (1886).
Amigó també donava referència d'altres casuístiques amb el terme Vila Vella: un barranc, un camí, i una font:
- El barranc de la Vila Vella: "És la continuació en avall del barranc de Castellots, aproximadament a partir d'allà on se li ajunta el de les Hortes i fins a les proximitats del molí de la Senyora. És, doncs, un bocí curt del riu de Prades. Travessa la partida de la Vila Vella".
- El camí de la Vila Vella: "Entenem que és el camí de les Dreceres, fins que arriba a la font de la Vila Vella".
- La font de la Vila Vella: "Raja ben endreçada a la vora esquerra del barranc de la Vila Vella, al cantó N del camí de la Drecera, a pocs minuts de la vila. Sota seu hi ha uns horts".
Extret de Ramon Amigó i Anglès: Noms de lloc i de persona del terme de Prades (Associació d'Estudis Reusencs / Ajuntament de Prades, Reus-Prades 1985).