1812 Capítols matrimonials Ramon Andreu (Rojals) amb Francesca Dolcet (Prades)

De Prades Memorial
Salta a:navegació, cerca

Espluga de Francolí, 23 de març 1812. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Ramon Andreu Ollé, fadrí pagès (fill de Joan Andreu, també pagès, vivent, i de Maria Oller, difunta, cònjuges veïns de Rojals) i Francesca Dolcet Ferrando, donzella (filla de Bonaventura Dolcet, pagès difunt, i de Rosa Ferrando, vivent, cònjuges de Prades).

Primerament Joan Andreu, pare del contraent, per donació dita entre vius, després emperò del seu òbit i no abans, per títol de donació i heretament universal atorga al seu fill Ramon tots els seus béns haguts i per haver, amb diversos pactes: primerament Joan Andreu es reserva mentre visqui tot el ple i íntegre usdefruit de les coses per ell donades, prometent emperò mantenir en sa casa a dits cònjuges i eventualment fills i família que puguin tenir del present matrimoni, treballant emperò aquests “lo que puguin” a utilitat de la casa. També es reserva, sense concreció, allò necessari per a que els seus altres fills i filles siguin “acomodats”, i també, per tal de testar i disposar-ne lliurement, dues-centes lliures; d’altra banda, amb pacte que si dit Ramon morís sense fills en edat de testar només podria disposar de cinquanta lliures, i caldria retornar la resta a dit donador o hereu.

D’altra banda la dita Rosa vídua de Dolcet, mare de Francesca, per tots els drets a aquesta pertanyents, li dóna la quantitat de vint lliures i diverses peces de roba, a lliurar dins el termini de dos anys comptadors des d’aquest moment, de les quals Francesca podrà fer-ne lliure ús tant si mor amb fills com si mor sense aquests. La dita Francesca constitueix aquest dot en favor dels seus esdevenidors sogre i marit, que al seu torn li signen carta dotal i d’espoli, i seguint l’ús i pràctica antiquíssima de la ciutat i arquebisbat de Tarragona l’acullen i s’acullen a totes compres i millores que durant el present matrimoni tinguin lloc, vivint els tres al terç, i vivint els dos cònjuges a mitges; les quals millores seran pels fills en cas de tenir-ne, i en el seu defecte pugui cadascun fer lliure ús de la seva part.

També és pactat entre ambdues parts que, en cas d’haver-hi fills d’aquest i altre matrimoni, els fills i filles d’aquest seran preferits als de qualsevol altre matrimoni posterior, fills per fills i filles per filles.

Per tots els sobre dits, que no saben escriure, signa un dels testimonis.

FONT. ACCB: FN de l’Espluga de Francolí,  reg. 385 : Marsal_Joan, manual 1811-1812, doc. 28, full 33 revers; català.

NAIXEMENT DE RAMON ANDREU OLLER. Ramon Andreu Oller (sota els noms de baptisme de Joan Ramon Pere) neix el 30 de juliol de 1789, segons indica la seva partida de baptisme. Els seus pares habitaven el mas de Mateu, de la parròquia de Rojals. Els padrins són els seus avis Ramon Andreu, del dit mas, i Maria “Ollé y Prats”, aquesta de Prades. [AHAT: Sacramentaris de Rojal: “Llibre que conté los sinch parroquials llibres ...” (1772-1833), pàg. 240, pantalla 233]. https://arxiuenlinia.ahat.cat/Document/0000002102#imatge-233